Slider 1

Slider 2

01

Bejelentkezés

után nyílik...

Name & Password:

wi(KIK)pedia

Keresztény Info Központ

Kütyük

*

A KÜTYÜK  ÉS AZ OKTATÁSI RENDSZER (Gyarmathy Éva)

Az iskolán kívül, az érdeklődési területeiken, és különösen, ha a kütyükről van szó, a diákok szárnyalnak, mert az agyuk folyamatosan termeli a jutalomhormont. A kütyü megadja, amit az iskolának is meg kellene adnia a gyerekeknek: játék, aktivitás, újdonság, érdekesség, siker, társas megerősítés. Ez pedig lényeges különbség a megelőző évszázadhoz képest, amikor közel sem volt ilyen könnyen elérhető dopaminforrás a gyerekek kezében, és az iskola nevelési eszközei még hatásosak lehettek.


Semmi sincs azonban veszve: a kütyük világa nem csábítja végérvényesen magához a gyerekeket, ha mostantól mindent fordítva csinálunk az oktatásnak nevezett eljárásban, mint eddig, és az iskola a játék, aktivitás, újdonság, érdekesség, siker és társas megerősítés alapúvá válik. Digitális eszközökkel vagy azok nélkül is. A digitális eszközök segítenek, de nem oldják meg a tanulás problémáját. Sőt, ha túl korai életkorban, mielőtt egyéb területekhez kötődhetett volna az öröm, a digitális eszközök a maguk hatékonyságával megfogják a gyermek agyát, akkor rendkívül nehéz lesz az örömöt másfelé kötni. Az iskola pitiáner manipulációja, az érdemjegyezés semmi ahhoz képest, amit a kütyük tudnak.

Alapszabály: az szocializálja a gyereket, akivel a legtöbb aktív időt tölti. A kisgyerekkori élmény egyrészt mint modelltanulás, másrészt mint az öröm forrása ivódik bele a fejlődő agyba. Valamihez, valakihez mindenképpen kell kötődnie, és egész életére meghatározó lehet, hogy mit talál maga körül.

Ahogy fent kiderült, a kütyük olyan átfogó támadást jelentenek az örömhormonok szempontjából, hogy minden eltörpül mellettük. … Az örömteli tevékenység fent leírt elemei egyetlen elektronikus eszköz használata nélkül is biztosíthatók és biztosítandók. Ha úgy akarja a szülő vagy egyéb nevelő elvenni a kütyüt, hogy a helyébe nem ad semmit, csak azt éri el, hogy titokban használja tovább a gyerek az eszközt. Akkora a vonzereje, hogy a semmiért nem lehet lemondani róla. Sőt, ha már rászokott valaki valamely örömforrásra, akkor igen erős egyéb ingereket kell biztosítani a váltáshoz.

Évezredeken keresztül az egész pici lányok egyik legkedveltebb szórakozása is a kacérkodás volt, s ez így volt természetes. Mostanság a fiúk is inkább az okostelefont nézegetik - válnak képernyőfüggőkké. Lehet, hogy a romatikus kornak vége? A teológia igyekszik megmenteni - lásd Deus Caritas est.

Sokkal több szexuális jelenség van életünkben, mint ahányat gyerekes "naivitásunkban" annak vélünk. Szexuális késztetettségünk (mely már egész fiatalon megnyilvánul) áthatja és erotikusan hangolja viselkedésünk valamennyi formáját. Olyan szövevényben élünk, amelynek elvileg minden pontján ott van az erotika (erósz), de de sohasem tudjuk bizonyosan, hogy milyen mértékben és milyen erővel (Dr. Nyíri Tamás, 1985). Ezért aztán nem is csoda, hogy az online világ üzeneteinek döntő többsége (85%) erotikus töltetű. A szülők képtelenek mindezt figyelemmel kísérni, gyermekei teljesen ki vannak szolgáltatva...