Slider 1

Slider 2

01

Bejelentkezés

után nyílik...

Name & Password:

wi(KIK)pedia

Cikkek

Boldogság - hol vagy?

 Alapelvek:

  • Boldognak lenni jó, és az emberek szeretnek boldognak lenni;
    A boldogság nem teljesen átmeneti, pillanatnyi tapasztalat, de nem is stabil, hosszú távú vonás;
  • A boldogság keresése ritkán vezet boldogsághoz; (Forrás: Gyarmathy Éva alapján)
     

A boldogsághoz vezető út nem egyértelműen leírható, mert a boldogság élmény, és egyénenként jellemző mintázata, valamint tartalma van, de a tudósok igyekeznek a boldogság különféle módjait a megismerés céljából kategóriákba sorolni. (vö. Út a boldogság felé film) 


Boldogság - Értelmes élet - Bensőségesség (intimitás)


  - nagyításban -

Az ember idővel rájön, hogy életének értelmet kell, hogy adjon, különben nem boldogul. A boldogságkeresés zsákutcává válik, ha csak a saját boldogságát tartja szemelőtt. Rá kell, hogy ébredjen, sokkal fontosabb, hogy boldogító kapcsolatai legyenek (ez majdnem mindennél több). A baráti kapcsolat bensőségességet tudnak biztosítani - épp ez az intim élmény (intimitás) az, ami alapul szolgál a boldogsághoz. Ahogy mára az üzlet az intimitásból is pénz tud csinálni, úgy el kell, hogy ismerjük - így volt ez mindig is. A testiség, a prostitúció is valahol erről szólt. Pénzé tenni a legalapvetőbb emberi igényt, a bensőségesség utáni vágyat. A 60-as évek "szex-forradalma" az éroszt vette el tőlünk, ezután pedig az intimitástól fosztanak meg bennünket (csak semmi bizalmaskodás). Mindent meg lehet osztani mobilon is (Kütyük világa), nem kell túlzottan személyeskedni.


AZ ÉRTELEMES ÉLET KERESÉSE

Összemosódik, illetve össze is kapcsolódik a boldogság az élet értelmének, céljának keresésével.

A boldogság és az értelmes élet érzése erősen korrelál egymással és gyakran táplálja egymást.

Például a kapcsolatok fontosabbak a teljesítménynél azoknak, akik az értelmes életet a boldogság elé helyezik, és ugyanígy, a mások segítése is kevésbé korrelált a boldogsággal, mint az értelmes életre vágyással, ahogyan a kemény szellemi küzdelem, a tevékeny élet is az értelmes élet érzésével korrelál, és nem a boldogsággal. Ráadásul akik bölcsnek, kreatívnak látják magukat, néha még kevésbé boldogok, mint mások, miközben az életcélok tekintetében igen magas pontokat érnek el.

Noha az élet értelmének keresése adott pillanatban negatív érzelmekkel járhat, hosszabb távon ezek az érzelmek hozzájárulhatnak az ellenálló képességhez. Vagyis a pozitív érzelmek hajszolása aláássa az életcélok, az értelmes élet megtalálását.

A boldogság keresése arra késztethet, hogy jól akarjuk érezni magunkat, de a negatív gondolatok és érzések elkerülése idővel hátrányos a személyes fejlődés szempontjából. A személyes fejlődéshez gyakran szükség van az érzelmek teljes skálájának megtapasztalására. Nem azzal kell foglalkozni, hogy elhitessük magunkkal, hogy boldogok vagyunk, és kerüljünk minden rossz érzést. A hosszú távú fejlődés és értelmes élet érdekében a negatív érzések és tapasztalatok is felvállalandóak.

Tehát a pozitív érzelmek nem mindig vezetnek boldogsághoz, a negatív érzelmek átélése pedig természetes része az ember életének, így a boldogsághoz vezető úton is nagy jelentősége van a hiteles, kiegyensúlyozott, vagyis a és a rossz minősítés nélküli önreflexiónak.


A „pozitív pszichológia 2.0” vívmányai sok országban megjelentek már az oktatásban is, és egyértelműen növekvő tanulási teljesítményhez és nagyobb boldogsághoz vezettek. Ez történik például a skandináv országokban, amelyek évek óta vezetik az országok boldogság listáját. A „bezzeg” finn oktatás mellett a norvég tapasztalati tanulásra építő programokról vagy a svéd iskolákról szóló csodálatos beszámolók jelzik, hogy náluk az iskola már rég nem az, amit itt, a Kárpát-medencében iskolának hívnak. A skandináv országok filmművészete az 50-es évektő az éllen járt: 1900 utáni jelenetek

 
A TANULÁS MOTORJA AZ ÖRÖM

A boldogság hátterét nem ismerjük pontosan, de az örömünket agyi jutalmazó átvivő anyagok, agyi hormonok termelődése okozza. Az egyik legfontosabb ilyen neurotranszmitter, a dopamin fő feladata a túlélés biztosítása. Ez az agyi hormonként is működő anyag örömmel jutalmaz, ha olyasmit teszünk, amitől életben maradunk. Ilyen az evés, ivás, biztonság, szex, és magasabbrendű organizmusok esetében a tapasztalatszerzés, vagyis a tanulás.

Az aktivitás és a siker is „boldogsághormont” termel. A társas lények esetén pedig a társas megerősítés, vagyis a csoport normáihoz való alkalmazkodás, a társas megfelelés szintén a listán van. A dopamin teszi lehetővé, hogy rájöjjünk, mit érdemes tennünk a boldogság érdekében. Az a cselekvés fog jutalmat eredményezni, amely a fenti lista valamelyik eleméhez kapcsolódik.

Egyénileg nagyon nagy különbségek vannak a dopamin termelődése tekintetében. Van, akinek az agya viszonylag kevés örömtevékenységgel is sokáig dopaminban úszik, és van, akinek hamar kiürül a raktár és újra kell termelnie.

Folytatás: Boldogság - Kütyük