Slider 1

Slider 2

01

Bejelentkezés

után nyílik...

Name & Password:

wi(KIK)pedia

Cikkek

Énekek éneke

G. Klimt, Ádám és Éva (1917)

     Milyen szépek a melleid... Részlet a Bibliából.. Én 4, 1-5 (vö. 7, 4). Főleg a férfiak hajlamosak ott felejteni tekintetüket... pedig az arc sokkal többet mond el a nő valódi szépségéről... (A szépség lényege)

Tagadhatatlan, lehetnek váratlan, túl erotikus pillanatok is a hétköznapokban. Nem is annyira a látvánnyal van a gond, mint inkább azokkal a vágyakkal, érzelmekkel, amit kiváltanak. Ezért is jó tisztán tartanunk elménket, a teremtményekben Isten szépségét csodálnunk..

Salamon éneke nem más mint a Teremtő dicsőítése -//- vö. Salamon és Sába királynője

Évszázadokon át kérdéses volt, oda tartozhat-e a Szentírás könyvei közé az Énekek éneke című "szent irat"? Máig csakis a katolikus Biblia tartalmazza. Akik ennek ellenére elmarasztalják a Katolikus Egyház nézeteit, tanítását maradinak tartják - nem tudják mit beszélnek. Az Énekek éneke bátran hirdeti a férfi-nő közti szerelem Istennek tesző voltát, annak dinamikáját: a türelmes várakozás, udvarlás szépségét, a lelkek összhangjának elsődlegességét, ami a testi egyesülésnél is izgalmasabbá lehet varázsolni. YouTube bibliaolvasás

* *

Európa Könyvkiadó, Budapest 1970

Az utóbbi időkben a jegyesoktatásra 90%-ban olyanok jönnek, akik már nem is jegyesek, hiszen elkezdtek (felkészületlenül) házaséletet élni. Épp ezért is most, amikor egyre nehezebben tudnak a fiatalok egy konkrét házasság mellett dönteni, kezd újra aktuálisabb lenni ez a szentírási szerelmi ének. A XXI. század európai fiatalsága, s még keresztény körökben is egyre halogatják a házasságot - jobban mondva az esküvőt. Ennek ellenére egybekelnek bármiféle szokásos eskü nélkül, sőt egymásnak sem akarják már elkötelezni magukat. Csak úgy "ott alszanak", összeköltöznek, aktív nemi (genitális) életet kezdenek élni - majd idővel kiábrándulnak... s kinek jutna pont ilyenkor az eszébe (összeházasodni) egy életre elköteleződni egy nő mellett, aki már az enyém lett ("magamévá tettem"... büszkélkedtek hajdanán a férfiak). Elég egy szoba, minek ház-asodni? A lányok meg elég "csacsik", azt hiszik, azzal fognak férjet, ha "lefeküsznek" vele - ha ez sem segít, "teherbe is esnek" - ez majdcsak rákényszeríti a fiút, hogy elvegye. Majd idővel (egyre gyakrabban) elválnak - jobb is, hisz érvénytelen az ilyen templomi kényszer-házasságkötés.

A múlt században még sokkal értelmesebben csinálták mindezt. A fiú addig meg nem kapta a lányt, amíg feleségül nem vette - sejtve, utána nehezebb lenne férjhezmenni, és jogosan. Hiszen ez első szerelmeskedések, a nászéjszakák romantikus kaladjaira pont akkor van szükség, amikor a legégetőbb a kapcsolat krízishelyzete. Ezzek pedig a mézeshetek utáni hétköznapok, majd az egyre szürkébb évek. Ha viszont idő előtt leszedték a szerelem legszebb gyümölcseit - jobban mondva a virágait, nem számíthatnak érett termésre... Régen, amíg a vőlegény várt, nem tétlenkedett - néha még házat is épített, csakhogy legyen hova "végre lefeküdni"... és így ment ez évszázadokon át, és működött.

  

Az énekek énekének végén, a 8. fejezetben azt olvassuk: bár szépek, de kicsik még  mellei - (Én 8, 8)  "Kicsiny húgonk vagyon minékünk, kinek nincsen még mellye..." (Károli Gáspár ford., 1590); 1509 előtt a Döbrentei kódexben még ez áll: Mi hugonk kicsind, és nincsen csecsi; ... nincs még neki kebele (a jezsuita Káldi-féle fordítás, 1626). Mindez arra akar utalni, egy dolog a szépség, s más dolog a házaséletre való érettség. A férfinak tiszteleteben kell tartania a leány lassúbb felkészültségét az asszonnyá váláshoz. Magának, ennek a fejlődésnek látvány, annak élmény, hogy az udvarló szemei előtt lesz egyre szebb - elegendő élmény kellene, hogy legyen ahhoz, hogy a férfi saját gyermekének anyját lássa meg a kiszemelt leányban. Az életben sokmindent ki lehet próbálni, a házaséletet nem, az csak a nyilvános házasságkötéssel kezdődik. Régi mondás: szemrevaló lány...*, és ennyi elégnek is bizonyult ahhoz, hogy elkezdődjön az "udvarlás", ami meg is marad az udvaron - a szó szors értelmében. S ez működött évszázadokon át (*Szemrevaló lányok - link Párválasztáshoz).

Egyáltalán nem okos dolog azonnal bevinni a szobába a legényt - hisz ott már vége is lenne az udvarlásnak, pedig ahhoz kellő idő és tér kell. Az az udvarló, aki jobb szeretné levetkőzve látni szerelmét... már nem is udvarló, hanem az Énekek énekének vőlegénye. De hol maradt az eljegyzés, kimaradt egy lényeges lépés a kapcsolat érésében? Úgy is mondták a régiek: az udvarlás alatt meg kell tanulni szépen öltözni, vetközni meg majd ráérnek utána, ha egybekelnek... és ez igaz is, hiszen az erotika alapjait felöltözve lehet csak elsajátítani. Manapság már csak a nagyitól hallani, hogy az unokámnak van egy udvarlója ... a szülőket már az sem zavarja, hogy elkezdtek házaséletet élni, no meg fogamzásgátlást praktizálni... mert, hogy még előbb be kell fejezni az egyetemet, meg egyebek.

Maradjunk még kicsit az öltözködésnél, 1985-ben írta Dr. Nyíri Tamás teológia professzor, hogy nem arra való az öltözék, hogy elrejtse a nemi jelleget, hanem hogy kifejezze és hangsúlyozza. Az egészséges ember örök igénye és öröme, hogy a nő nőnek lássék, a férfi férfinak. Ezért van akkora feladatuk a divatban a női kebleknek, melyek biológiailag is merőben mások, mint az állatok emlői... A "Szerelem a Bibliában" című írása Pozsonyban jelent meg, A szerelemről komolyan, Madách Könykiadónál.


Forráskép megtekintése

Október 13. lett a "No Bra Day"..., a kezdetek még 1966-ra nyúlnak vissza, de hivatalosan csak 2013-ban lett elismerve. Visszatérve az 1985-ös évhez a korabeli topless kapcsán, fényképes riportokban foglalkozott a magyarországi Ifjúsági Magazin hetilap a meztelenség témájával: miért nem divat a melltartó, nyilvános helyeket áttetsző trikók-blúzok mögött szinte mindennapos látvánnyá váltak a “szinte mezítelen női keblek” (lásd Palatinus a Margit-szigeten 1985-ben, in Szex a szocializmusban, 75). 

1986-ban Veronában Sabrina Salerno (1968 - ) olasz popénekesnő, modell, színésznő és zenei producer megnyerte a Festivalbar nevű évről évre megrendezett dalversenyt. Producense úgy érezte, most eljött az ideje annak, hogy befuttassa pártfogoltját. Angliában ugyanis akkor már óriási népszerűségnek örvendett a „felül semmi” modellből énekesnővé avanzsált Samantha Fox, aki iránt nemcsak Európa többi országában, hanem az Egyesült Államokban is komoly érdeklődés mutatkozott. Neki 1986-ban jelent meg első kislemeze Touch Me (I Want Your Body) címmel. Fox sikerei láttán az európai kontinens élelmes menedzserei azon kezdtek el munkálkodni lázas igyekezettel, hogy további, „mellben erős” lányokat vezessenek be a popvilágba. Sabrinának még 1986-ban piacra dobták a Sexy Girl című kislemezét, amelyhez a címnek megfelelő énekesnői imázs már adott volt.

1987-ben megjelent első, keresztnevével azonos című nagylemeze, amelyről a Hot Girl lett az újabb sláger. Az énekesnő szexis imázsát az albumon két feldolgozás is erősíteni próbálta. Az egyik a Labelle trió ma már örökzöldnek számító Lady Marmelade-ja volt, a másik Rod Stewart emlékezetes diszkóslágere, a Do Ya Think I’m Sexy? átirata (wikipedia).

1991-ben Sabrina harmadik stúdiólemeze: Over the Pop, amellyel mint címe is jelezte, az énekesnő változtatni szeretett volna addigi zenei stílusán, és szeretett volna megválni a szexi lány imizsától is.

  

  Sabrina Salerno és Jo Esquillo

 

Denise Buone - "partjelző" szerepben (Brazília, 2019)

 

Nincs mit csodálkozni, a fiúk első legszebb élményei bizonyára az anyai mellek voltak...


1997-ben jelent meg a Kebelbarátok könyve - a gazdag tartalomból a Biblia Énekek éneke itt sem hiányzik. Másrészt viszont azt is el kell mondani, nem is annyira a látvánnyal van a gond, mint inkább a szándékkal. Vannak a nemi jellegnek bizonyos intim zónái, amik a férj, az anyaság számára vannak fenntartva - ezeket közszemlére tenni eleve gyanús, ha csak nem a véletlen műve, vagy léleképítő célzattal történik. A művészettörténet számtalan olyan vallási ihletésű festményt tart számon, ahol a mezítelen női test a szüzességet, ártatlanságot vagy éppen a bűnbánatot hivatott kifejezni - ezen egy komoly keresztény nem is botránkozik meg. Leggyakoribb az Ádám és Éva, Sulamit - Sába királynője, a fürdőző Betsabe, Szoptató Madonna, Mária Magdolna - a Bűnbánó Magdaléna... egyesek szerint az Énekek éneke Sába királynőjének szólt.

B.E. Murillo Szoptató vagy Cigány Madonnája (org. Rómában), másolat Felvidéken...

Desmond Morris The Naked Ape (1971) tanulmányában állapítja meg: izgalmas, mondhatni varázslatos jelekké váltak a nő mellei, melyek az erotikus sféra részévé válnak, ebben is különbözik az állatvilágtól (a szoptatás "lejárta" után is meg tudják őrizni üde frisseségüket). In Szerelemről komolyan, Madách Könyvkiadó, Bratislava, 1985, 86.o. Köztereken szobrok hirdetik, így hát nem is csoda, hogy amíg a férfi udvarol, a nő kacérkodik - nincs ebben semmi kivetnivaló (uo.). Ezt eddig nem is kellett oktatni.... egész pici lányoknak is a "vérükben" volt - amíg nem jutottak be a virtuális világba.

 vissza a főoldalra